חינה כורדית: מסורת עתיקה ומרגשת

טקס החינה יהודי והוא מגיע אלינו מהגלות ובעיקר ממדינות צפון אפריקה. מדובר בטקס סמלי שנועד לשמח את הזוג הצעיר – לחגוג את המעבר מסטטוס של רווקים לסטטוס של בני זוג. לאורך ההיסטוריה נוצרו שלל טקסי חינה, כך שניתן למצוא חינה כורדית וניתן למצוא חינה הודית, חינה תימנית וכדומה, אך הבסיס תמיד זהה – הטקס נועד לכבד את המסורת, לאחד בין חברים ובני משפחה ובראש ובראשונה לאחל כל טוב לזוג הצעיר.

את טקס החינה הכורדי נהוג לקיים כיום לפני החתונה ולאחר יציאת הכלה מהמקווה, והוא מאופיין בשמחה גדולה, בצבעוניות עשירה ובשפע של מאכלים וכלי נגינה שמזוהים עם העדה, קרי כלי המוסיקה המסורתיים דולה וזורנה (טוף וחליל). מבקשים להתחבר למסורת טרם בונים עתיד משותף? להלן הצצה לסוד הקסם של החינה הכורדית:

מהי חינה כורדית?

טקס החינה נועד להצהיר בפני כל שאותה נערה הופכת לאשת איש ואף מהווה טקס מאחד ומלכד שבין היתר נועד לאחל לבני הזוג חיים שמחים, שופעים, בריאים ומלאים, כאשר לא רק את הזוג שעומד להינשא הטקס נועד להעצים, אלא גם את הרווקים והרווקות שהגיעו לשמוח ולשמח, משמע הטקס מסייע גם למשתתפים למצוא בני זוג, ולו באמצעות הכיבוד שברובו מסמל פריון, שפע, התחדשות וכאמור זוגיות.

בכורדיסטאן נהגו לערוך את הטקס ביום שמכונה "לליה" – ביום שלפני החתונה. את הטקס ערכו בצורת תהלוכה צוהלת ושמחה שנעה לכיוון אוהל החינה שהיה מצוי בחצר בית הכלה, והוא אירח את מיטב החברים ובני המשפחה הקרובה. כמו כן, החתן היה מגיע עד לפתח בית הכלה רכוב על סוס מפואר מקושט בפרחים, כאשר ברקע כלי מוזיקה מסורתיים עושים הרבה שמח ותורמים לאווירה. 

כיום חינה כורדית בירושלים (ובכל עיר אחרת) נחגגת מבלי שהחתן מגיע רכוב על סוס, מבלי שבהכרח חוגגים בבית הכלה ואף לרוב נוהגים לחגוג כמספר ימים לפני מועד החתונה, אך עדיין הבסיס זהה ושלל סממנים כורדיים מסורתיים מלווים כל שלב ושלב, בין אם מדובר בכלי מוסיקה אותנטית (כלי הנשיפה "זורה" והתוף הענקי "דהולה"), בתלבושת ייחודית, או במאכלי מתיקה שעוברים במשפחה.  

תפאורה ותלבושות מיוחדות לחינה כורדית

החינה הכורדית מאופיינת בתפאורה ייחודית ותלבושות חינה בסגנון ייחודי.

  • נשים – תלבושת האישה לחינה כורדית מורכבת מ3 חלקים: שמלת פיסטנה עשויה מבד סטן או ממשי, ווסט שנקרא "הלקה" ועליונית שנקראת "קורטק" – עשויה מפייטים או מקטיפה. בנוסף, קיימים אביזרים נלווים: דולקסיה (שני שובלים שיוצאים מהשרוולים) ומטפחת מרהיבה שקשורה על הראש ועל הבטן.
  • גברים – לגברים יש תלבושת מיוחדת שנקראת "שאלה" ו"שפיקסה" (מכנסיים וחולצה רחבים) ועל ראשם הם עוטים כפייה.
  • תפאורה – באוהל החינה זוכים לקיים את הטקס תחת כיפת השמיים ועל כן האוהל מהווה מוטיב מרכזי. האוהל הכורדי יוקרתי ומעוטר בכלים מסורתיים ובבדים שקרויים "ברמל" (שטיחים). באוהל נמצא אבן כחולה לפוריות, 5 שיני שום, חופן חיטה וכל זאת לצד מאכלים שמאפיינים את העדה. כמו כן, יש חתנים שמשקיעים בכניסה מרשימה ושמכבדת את המסורת – נכנסים לטקס רכובים על גבי חמור, ממש כמו בימים עברו.

כיצד מתבצע טקס החינה?

בעבר המשפחה הייתה מלווה את החתן שהגיע רכוב על סוס עד לפתח בית הכלה, וזאת לצד מוזיקה כורדית שמחה. עם ההגעה לבית הכלה כל הנוכחים היו נכנסים לאוהל ומחליפים ברכות שנגעו לאושר ועושר. לאחר שלב הברכות היה מתחיל הטקס עצמו, ע"י המבוגרים שבאורחים. אלו היו מניחים על אצבעותיו של הזוג הצעיר חתיכות של רחת לוקום (מסמלת מתיקות ודביקות אחד בשנייה), ולאחר מכן היו נוטלים את ידה הימנית של הכלה ואת ידו השמאלית של החתן ובאמצעות מטפחת ירוקה (ירוק מסמל התחדשות ועושר) מכסים אותן בצמח החינה.

מבחינת טקס החינה, החומר היה נמרח על הידיים (מסמל מזל טוב וחיי זוגיות טובים) ולאחר ששלב זה הגיע לתומו הורי החתן היו מחלקים לכלה שלל מתנות שחלקן המשמעותי הכיל כסף וזהב. מיד לאחר מכן היו מתחילים הריקודים ומוצעים מגוון דברי מתיקה.

מאכלים מיוחדים בחינה כורדית

המטבח הכורדי מאופיין בעושר של קובות וקציצות, אך הוא יודע להציע הרבה יותר, ואף מגוון מאכלים ייחודיים לטקס החינה. מכאן שבין היתר נמצא את המאפים הנהדרים "קדה" וששתאיקת ובאופן כללי שלל עוגיות ומתוקים שמזוהים עם העדה.

שנסכם?

החינה הכורדית מהווה מסורת עתיקה, שמחה ומרגשת. היא משלבת בין חגיגה לסימבוליות, ובין אחדות לשינוי סטטוס. במהותה היא מסמלת שפע, פוריות, התחלה חדשה ובעיקר דרך צלחה לזוג הצעיר. עומדים לארגן חינה? בכדי לוודא שהיא אכן תהיה מוצלחת, הכרחי להכיר את המסורת ולחשוב על הכול, כולל מקומות ישיבה לאורחים, מקום למתנות ואף ארגון כספת למעטפות. מבקשים להגשים חלום מבלי להיות לחוצים? היעזרו בניסיון ובמקצועיות הבלתי מתפשרת של "מלכה הפקת אירועי חינה" – שירותי תלבושות, תפאורה והפקה ברמה מאוד גבוהה!